Switch to Homeowner

The Challenge

To install an attractive retaining wall solution that complements the beautiful landscaping.

Richmond Care Village in Evesham comprises of a 60-bed care home for nursing and dementia care, 46 assisted living suites and 61 independent living apartments. The development is designed within the Richmond Care Villages model of luxury retirement accommodation and includes facilities such as a bar, restaurants, library, wellness spa with pool and gym all set in beautifully landscaped grounds.

This luxury retirement village needed a retaining wall with considerable aesthetic appeal.   The landscape design was carefully formulated to make a major commitment to the restoration and conservation of the landscape on the original Wood Norton estate. Groundworker R O’Donaghey was tasked with proposing a retention solution that could facilitate curves, corners, stepping down and railings.  The project team had considered Gabion Baskets but decided that they would detract from the beautiful surrounding landscaping.

Client
Richmond Villages
Architect
PRC Group
Landscape Architect
Portus & Whitton Landscape Architects
Contractor
BAM Construction
Groundworker
R O’Donaghey
Products used
Secura Grand

The Challenge

To install an attractive retaining wall solution that complements the beautiful landscaping.

This luxury retirement village needed a retaining wall with considerable aesthetic appeal.   The landscape design was carefully formulated to make a major commitment to the restoration and conservation of the landscape on the original Wood Norton estate. Groundworker R O’Donaghey was tasked with proposing a retention solution that could facilitate curves, corners, stepping down and railings.  The project team had considered Gabion Baskets but decided that they would detract from the beautiful surrounding landscaping.

 

The Solution

Tobermore’s Secura Grand Retaining Wall with its attractive stone finish.

Groundworker R O’Donaghey proposed Secura Grand as an attractive retention solution which could facilitate curves, corners, stepping down and railings.

The Secura corner blocks provided an attractive decorative finish when stepping down and used in conjunction with the Secura coping.

Tobermore enlisted their Civil Engineering Consultants to provide expert technical design services free of charge to the Groundworker.

Secura walls were constructed on a concrete footing rather than a stone base that was fully detailed for on-site installation. Bespoke retaining wall designs were provided for the Richmond Care Village project which accommodated built-in lighting features on the wall itself.   Tobermore’s Civil Engineering Consultants were able to approve a unique request for Secura blocks to be routed out and external lights embedded in the block.

"Tobermore’s Secura Grand was suggested and procured by our groundworker R O’Donaghey. The labourer who installed it had a really good impression of the retaining wall product. After installation, I admired the finished walls and would recommend the product going forward.”"

Products used on this project

Use our Product Selector

Looking for some assistance specifying the right product for your project? Our product selector tool allows you to apply filters to your search to source the perfect product for your requirements.

Use the product selector tool

Get Your Quarterly Inspiration e-Magazine

Sign up to receive your quarterly e-magazine for landscape architects & designers containing a collection of stunning project images and creative ideas using Tobermore products to help you plan your next landscaping project.

Request a sample Get a quote Technical Enquiry